Innerlijke vrijheid is voor mij het vermogen om vriendelijk en geduldig in het leven te staan. Ook als het niet zo gaat als ik misschien zou willen. Juist dan is het belangrijk om aandachtig aanwezig te zijn bij wat er gebeurt. Duidelijk te kunnen zien wat de feiten zijn en hoe ik daarop reageer. Als die helderheid er is, ontstaat er een keuze. Reageer ik uit emotie of uit wijsheid?

Sjoerd van der Linden

Mijn naam is Sjoerd van der Linden. Mijn hele leven ben ik op zoek geweest naar innerlijke vrijheid. Eerst zonder het te beseffen: ik dacht dat ik vrij wilde zijn van bepaalde omstandigheden. Dat leidde echter niet tot het leven wat ik wilde. Mijn wereld werd steeds kleiner, en in 2013 liep ik vast.

Ik had elke dag last van angsten. Dat ging niet langer, dus zocht ik hulp. Het was het begin van een omwenteling. Ik leerde luisteren naar wat er bij mij van binnen gebeurt. Niet zozeer in het denken, want dat nam bij mij een hele belangrijke plaats in – nee, ik leerde in mijn lichaam te zijn en mijn gevoelens te voelen. Echt te voelen.

Meditatie en mindulness hielpen me daarbij. Sindsdien ben ik altijd blijven oefenen. Van 2017 tot 2019 volgde ik de opleiding tot mindfulnesstrainer bij het Instituut voor Mindfulness van Johan Tinge. Sindsdien ontwikkel ik me in het begeleiden van vipassana-meditatie en Insight Dialogue (meditatie in interactie) bij Amsterdam Inzichtmeditatie, onder de vleugels van Riët Aarsse.

Hoewel meditatiebeoefening een prachtig pad is voor het ontwikkelen van innerlijke ruimte, zijn er ook problemen en vraagstukken waar mensen tegenaan lopen die om een actievere benadering vragen. Om die ook te kunnen bieden, begon ik in 2022 aan de vierjarige opleiding tot integratief psychotherapeut aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie in Amsterdam.

Op weg naar dat diploma werk ik onder supervisie met cliënten. Het is prachtig om te zien hoe zij met de juiste ondersteuning een belangrijk veranderproces doormaken: ze lopen binnen met een probleem en na de eerste sessie komen ze weer naar buiten met meer grip en de contouren van hun weg naar een oplossing – naar innerlijke vrijheid.

En dat is voor mij het mooiste wat er bestaat.