Mindfulness is goed voor uw medewerkers. En dus ook voor uw bedrijf.

Mindfulness is populair. En met reden: een hele stapel gedegen wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat mensen die mindfulness beoefenen gezonder zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. En wie gezond is, is productief en creatief. Daarom is het interessant om uw medewerkers mindfulness aan te bieden. Uw bedrijf vaart er wel bij.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een beetje een buzzwoord. Je hoort er veel over, maar elke keer lijkt het iets anders te betekenen. Dat komt omdat het een woord is voor iets dat eigenlijk heel eenvoudig is, maar tegelijkertijd nogal ongrijpbaar. Jon Kabat-Zinn, de geestelijk vader van mindfulness in het westen, definieert mindfulness als volgt:  

Mindfulness is bewustzijn dat ontstaat wanneer je je aandacht richt, in het huidige moment, zonder te oordelen. Het gaat om weten wat zich afspeelt in je geest.

Bewustzijn van het huidige moment, zonder oordeel. Is dat alles? Ja, dat is alles, en het is meer dan het op het eerste gezicht lijkt. 

De kracht van mindfulness

Onze geest is constant bezig met andere dingen dan het huidige moment: plannen, herinneren, piekeren, fantaseren, dat gesprek met die collega van vanmorgen. 

Daardoor doen we de dingen die we op dit moment aan het doen zijn in feite op de automatische piloot. We zijn er niet echt bij. 

Dat kost niet alleen veel energie, het geeft ook een gevoel van drukte, haast, afgeleid zijn. 

Wie mindfulness beoefent, traint zijn geest om niet mee te gaan met elke gedachte of prikkel die voorbij komt. 

Dat betekent dat je aandacht beter gericht is. Bijvoorbeeld op het werk dat je te doen hebt. Zo gaat er minder energie verloren en wordt dat werk beter uitgevoerd. Dat is de kracht van mindfulness.

de-kracht-van-mindfulness---Jason-Hinrichsen

Mindfulness beoefenen

Helaas is mindfulness niet iets dat je met een druk op de knop kunt activeren. Mindfulness is een andere houding aannemen ten opzichte van je ervaringen van moment tot moment. Dat moet je oefenen. 

Er zijn heel veel boeken en apps verkrijgbaar waarin de principes worden uitgelegd. Maar mindfulness oefenen is lastig. Mensen geven al snel op. 

Het meest effectief zijn regelmatige groepssessies onder leiding van een ervaren trainer. Deelnemers kunnen vragen en problemen delen in de groep. 

De trainer kan nieuwe perspectieven aanreiken en twijfels wegnemen. Zo raken de deelnemers gemotiveerd om te blijven oefenen, en halen ze de beste resultaten.

Mindfulness voor bedrijven

van De Padvinderij

Ik ben Sjoerd van De Padvinderij en ik ben gecertificeerd mindfulnesstrainer. Dat betekent dat ik anderhalf jaar getraind ben in het geven van de achtweekse training in Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), de training die Jon Kabat-Zinn ontwikkelde en nu door tienduizenden gecertificeerde trainers wereldwijd wordt aangeboden. Het is een goed doordachte training met bewezen effect – wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van mindfulness wordt altijd uitgevoerd onder deelnemers aan de MBSR-training. Maar hoe goed deze training ook in elkaar steekt, er zijn ook duizend andere manieren te bedenken om uw medewerkers op weg te helpen naar meet bewustzijn en aandacht in het moment. Ik bespreek graag de mogelijkheden met u. 
Sjoerd van der Linden mbsr mindfulness trainer

Wat levert het op?

Wanneer uw medewerkers regelmatig mindfulness beoefenen, profiteren zij én u van onderstaande effecten.

Neem contact op

Meer weten? Kennismaken? Vul het formulier in!

 Akkoord privacybeleid