De aarde heeft weer een rondje rond de zon gemaakt, nummer 2018 sinds de geboorte van Jezus, als je niet op een jaartje meer of minder kijkt. En alsof het niks is zijn we meteen maar begonnen met rondje nummer 2019.

Hoogste tijd dus om allerlei dingen eens helemaal anders te gaan doen. Zodat het nieuwe jaar veel beter, mooier, glamoureuzer, succesvoller, fitter en spannender zal worden dan het vorige. Schouders eronder! Het roer moet om! In 2019 kom je eindelijk je nest uit en ga je je volle potentieel verwezenlijken. Toch?

We willen de pret niet drukken maar dit soort goede voornemens zijn een slecht begin van het nieuwe jaar. Denk maar aan de voornemens van de afgelopen jaren. Daar is ook niets van terechtgekomen – behalve teleurstelling.

Ja, je ging voortvarend aan de slag, in januari deed je nog erg je best. Maar al gauw kwam de klad erin. Toen heb je nog geruime tijd aan het dode paard getrokken en jezelf op je kop gegeven dat je zo’n slappeling bent. Het hielp niets. Je betere ik bleef onbereikbaar en je slechte gewoonten namen weer als vanouds de overhand.

Gelukkig ligt het niet aan jou. In goede voornemens zit de mislukking als het ware ingebakken. In de wens om komend jaar een beter mens te worden, zit afwijzing van hoe je nu bent. Maar wanneer je jezelf afwijst, kom je tot niets. En al helemaal niet tot verandering.

Maar misschien is die ingrijpende verandering die je je voorstelt ook helemaal niet zo nodig als je denkt. Als je goed kijkt, kun je misschien een glimp opvangen van je ware zelf, voorbij alle oordelen die je erover koestert. En ongeacht wie je bent: je mag er zijn, precies zoals je nu bent, met al je imperfecties.

En het mooie is: vanuit die overtuiging kun je goede voornemens bedenken die wél haalbaar zijn. Voornemens die niet dienen om een tekort op te heffen of een probleem op te lossen, maar om jouw wereld en die van anderen te verrijken. Dagelijks een glimlach schenken aan een vreemde. Iemand helpen die dat nodig heeft. Je eigen zorgen even laten rusten en eens luisteren naar die van een ander. Gewoon omdat het kan. Zodat er in 2019 echt iets gaat veranderen.

Deze tekst schreef ik als opening van de januari-nieuwsbrief van Vitamine Z

Categorieën: tips

Sjoerd van der Linden

Ik ben Sjoerd van der Linden en De Padvinderij mindfulness is mijn uitvalsbasis om mindfulness en levenskunst uit te dragen.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: