Hoe kun je op een gezonde en constructieve manier omgaan met stress? Dit najaar geef ik mijn eerste training in mindfulness based stress reduction (MBSR). In acht weken ontdek je een heel nieuwe manier van omgaan met stress – en dus met het leven zelf.

Iedereen heeft te kampen met stress. Soms hebben we er veel van, soms minder. En wat er bij de een inhakt, is voor de ander niet meer dan een hobbeltje. Maar er valt niet aan te ontkomen: stress is onvermijdelijk. Stress hoort bij het leven.

Daarbij heeft stress een slechte naam. Van te veel stress krijg je grijze haren van en slapeloze nachten. Wie veel aan zijn hoofd heeft, gaat malen of piekeren. Je kunt in jezelf keren of juist agressief worden. En wie lange tijd gebukt gaat onder stress, kan ziek worden. Hele reeksen aandoeningen worden in verband gebracht met langdurige stress.

Maar als stress onvermijdelijk is en ook nog gevaarlijk, dan zijn we mooi in de aap gelogeerd! Gaan we allemaal kapot aan onze stress? Gelukkig niet. Er zijn namelijk verschillende manieren van omgaan met stress. Sommige manieren zijn constructiever en dus gezonder dan andere. Als stress onvermijdelijk is, kun je dus maar beter goed zijn toegerust om ermee om te gaan. Dat maakt het leven een stuk makkelijker.

De Amerikaanse wetenschapper Jon Kabat-Zinn ontwikkelde de achtweekse training in stressreductie om gewone mensen bruikbare handvatten te geven om anders om te gaan met stress. De training maakt gebruik van oeroude technieken voor het verkennen en observeren van de geest. Daarmee creëer je een soort rots in de branding, waar je zelfs de ergste stormen kunt doorstaan.

Ik ben momenteel in opleiding bij het Instituut voor Mindfulness om deze training te mogen geven. Op 2 oktober start ik mijn eerste achtweekse training, tegen een gereduceerd tarief omdat het de eerste is. Wil je meer weten? Kijk op de pagina over de training voor stressreductie. Je kunt contact opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, zodat we kunnen verkennen of de training iets voor jou is.


Sjoerd van der Linden

Ik ben Sjoerd van der Linden en De Padvinderij mindfulness is mijn uitvalsbasis om mindfulness en levenskunst uit te dragen.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.