Op 2 oktober start de eerste training in stressreductie van De Padvinderij. Ik wil heel graag dat er zo veel mogelijk mensen komen. Niet omdat ik dan heel rijk word, integendeel, maar omdat ik uit ervaring weet dat deze training echt verschil maakt. Hoe dan? Dat leg ik je graag uit.

1. Je leert jezelf beter kennen

In de training ga je op onderzoek uit in je eigen lichaam en geest. Je leert met frisse blik te kijken naar wat er zich afspeelt, van moment tot moment. Je zult merken dat daar een hoop te ontdekken valt. We zijn namelijk meestal bezig met onze interpretatie van de wereld, en maar zelden met onze directe ervaring ervan.

2. Je stressniveau daalt (uiteindelijk)

En laat het nu juist die interpretatie van de wereld zijn die de meeste stress veroorzaakt! Dat is waarschijnlijk geen nieuws, maar de moeilijkheid is om er ook naar te leven. In de achtweekse training in stressreductie is dat precies wat je leert: hoe je stress bij de bron aanpakt. Ironisch genoeg ben je niet meteen na de eerste workshop helemaal ontspannen. De eerste paar weken zul je stevig aan de bak moeten om resultaat te boeken. Maar het is het waard: al gauw merk je een subtiele maar onmiskenbare verandering op.

3. Je wordt er een beter mens van

Niet dat je nu geen goed mens bent, integendeel. Maar naarmate je stresslevel daalt en je jezelf beter leert kennen, ervaar je meer ruimte in je dagelijks leven. Je raakt wat ballast kwijt. Dat werkt bevrijdend en opluchtend. Bovendien is er in de training expliciet aandacht voor communicatie met anderen. Aan het eind van de training zul je merken dat je vriendelijker bent voor jezelf en anderen. En wie goed doet, goed ontmoet.

4. Er wordt naar je geluisterd

Veel mensen zijn bang om te praten over wat ze moeilijk of lastig vinden. Bang om anderen tot last te zijn, een zeur gevonden te worden. Natuurlijk gaat het er in deze training niet om dat we allemaal een lekker potje gaan zitten snotteren. Waar het wel om gaat, is om aandacht te hebben voor de hele mens, voor jou en alles wat daarbij hoort. Zonder donker is er geen licht, en dus onderzoeken we moeilijke ervaringen met net zo veel belangstelling als de prettige. Je bepaalt altijd zelf je grenzen in wat je wilt delen, maar wat je deelt, wordt met respect en vertrouwelijkheid behandeld. Beloofd.

5. Er is heel goed over nagedacht

De MBSR-training is niet zomaar een training. Het programma is veertig jaar geleden bedacht en sindsdien voortdurend verder verfijnd. De methodiek wordt zorgvuldig overgedragen door erkende opleidingsinstituten en bewaakt door beroepsverenigingen. Er zijn inmiddels talloze onderzoeken over gepubliceerd in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften. En de teneur is altijd: het werkt, op alle niveaus. Mensen gaan erop vooruit, psychologisch en fysiek. Van grotere stressbestendigheid en meer creativiteit tot stoppen met roken en minder chronische pijn, en van lagere bloeddruk en een beter werkend immuunsysteem tot een lager risico op hart- en vaatziekten en verminderde tumorgroei in kankerpatiënten. Als het niet zo rigoureus was onderzocht, zou je kwakzalverij vermoeden.

En er zijn nog veel meer redenen te noemen. Bijvoorbeeld dat ik de training aanbied op een prachtige locatie, vanaf 2 oktober. Of dat er een gereduceerd tarief geldt omdat het mijn eerste training is (onder supervisie). Meedoen kan al voor 150 euro voor de gehele achtweekse, plus intake, plus stiltedag. Je bent uitgenodigd te betalen naar draagkracht: als je het hebt, zou je ook wat extra’s kunnen betalen. Het starttarief dekt namelijk net de kosten, en ik moet ook eten. Maar zoals ik zei: ik wil dat iedereen komt en ervaart dat het leven licht kan zijn. Dat is het belangrijkste.

Meer weten? Interesse? Stuur een mailtje of bel, dan houden we een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te zien of de training bij jou past.

Categorieën: methodes

Sjoerd van der Linden

Ik ben Sjoerd van der Linden en De Padvinderij mindfulness is mijn uitvalsbasis om mindfulness en levenskunst uit te dragen.

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: