De wereld van morgen lijkt niet op die van gisteren: alles verandert voortdurend. Het virus maakt dat pijnlijk duidelijk. Hoe kun je omgaan met veranderlijkheid?

Binnenblijven, afstand houden, thuiswerken. Groepsimmuniteit, IC-capaciteit, economische crisis. In korte tijd is de wereld radicaal veranderd. En dat is lastig. Want als mensen houden we juist erg van controle en voorspelbaarheid. We gaan er al gauw vanuit dat wat vandaag en gisteren zo was, morgen ook zo zal zijn. Daarop bouwen we ons eigen actieplan om tot de perfecte versie van ons eigen leven te komen. 

Nu toont het virus aan dat het allemaal illusies zijn. Alles is veranderlijk, we kunnen de toekomst niet voorspellen en we hebben geen controle. Dat is altijd zo geweest. Maar nu krijgen heel veel mensen over de hele wereld door het virus met soortgelijke omstandigheden te maken. We ervaren nu allemaal hetzelfde: de wereld is niet maakbaar. Heel veel mensen voelen de pijn, angst en onzekerheid die dat veroorzaakt.

Hopen dat alles snel weer ‘normaal’ zal worden is daarop geen antwoord. Want ook al zal de impact van het coronavirus op een dag minder worden, de veranderlijkheid blijft. Daarom is er maar één medicijn dat echt helpt tegen de klachten die deze ‘crisis’ veroorzaakt: we moeten leren omgaan met veranderlijkheid. Onszelf vertrouwd maken met de imperfectie die onlosmakelijk verbonden is met het leven.

Precies dat is wat we oefenen in meditatie. We observeren veranderlijkheid in het lichaam en in de geest, en de reacties die we daarop vaak automatisch laten volgen. Zo ontstaat er stukje bij beetje kalmte, vrede en vrijheid. Niet omdat dan alles volgens plan verloopt of omdat je je to-do-lijst hebt afgewerkt – ware vrijheid is in vrede kunnen leven met het besef dat je geen controle hebt.

Wat gaan we doen?

Samen met Vitamine Z organiseerde ik in het voorjaar van 2020 een reeks online meditatiesessies rond bovenstaande vragen (scroll omhoog om de hele tekst te lezen). We nemen de tijd om stil te staan bij waar we misschien liever van wegblijven, om er met compassie naar te leren kijken. Want omgaan met verandering en imperfectie is precies waarvoor het pad van meditatie in het leven is geroepen. Laten we in deze woelige tijden op zoek gaan naar kalmte, vrede en vreugde in onszelf.

Programma

Dit programma vond plaats in het voorjaar van 2020. Heb je belangstelling voor een soortgelijk programma? Laat het even weten met een mailtje en we kijken of we het weer kunnen organiseren.

Maandagen 12:30 –  13:00 uur: begin de week met aandacht
30 minuten mediteren om de aandacht te ankeren in het lichaam.

Woensdagen 20:00 – 20:30 uur: ruimte voor imperfectie
30 minuten mediteren met nadruk op compassie voor jezelf: het valt niet altijd mee om mens te zijn. Na afloop is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.

Aanmelden

De sessies vinden plaats via Zoom. Wil je meedoen? Klik op een event in de lijst hieronder en meld je aan, of stuur een mail naar meditatie@de-padvinderij.nl. We sturen je dan de inloggegevens toe. Deze zijn van toepassing op de hele reeks. Je hoeft je dus maar één keer aan te melden.

Kosten

Deelname is gratis. Als je wilt kun je een donatie doen voor de begeleiding. In elke sessie wordt een betaallink gedeeld. Nu een donatie doen? Klik hier!

Geen Evenementen

Sjoerd van der Linden

Ik ben Sjoerd van der Linden en De Padvinderij mindfulness is mijn uitvalsbasis om mindfulness en levenskunst uit te dragen.

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: