Burn-outs zijn de laatste tijd vaak in het nieuws. Steeds meer mensen lijken er een te hebben. Sommige mensen lijken een beetje trots op hun burn-out: kijk eens hoeveel commitment ik kan opbrengen, ik ben er zelf aan onderdoor gegaan. Maar een echte burn-out is geen trofee, en zeker geen lolletje.

Voorkomen is beter dan genezen, dus. Maar hoe doe je dat? Wat is een burn-out eigenlijk? En hoe voorkom je dat je er zelf een krijgt?

Een burn-out krijg je van stress. Niet een beetje stress, maar voortdurende stress. Klinkt als iets wat jou niet gebeurt? Verkeerd gedacht. Leven in de stad legt al een stevige bodem, en als je een beetje ambitieus bent en ook nog je sociale media bijhoudt kom je al aardig in de gevarenzone.

 

Bombardement

We zijn uitgerust met een stresssysteem dat uitstekend is toegerust om te overleven in de natuur, jagend en verzamelend omringd door wilde dieren. Voor het leven te midden van miljoenen mensen, onder voortdurend bombardement van nieuws, entertainment, lawaai, reclame en eindeloze meningen en opinies – ons stresssysteem weet zich er geen raad mee.

 

Inzicht

Dat betekent echter niet dat je reddeloos verloren bent en gedoemd om met een dikke burn-out achter de geraniums te belanden. De mismatch tussen je stresssysteem en de moderne maatschappij kun je overbruggen. Hoe? Het begint met inzicht in hoe dat systeem eigenlijk werkt en waar het vandaan komt. Dan begrijp je ook beter wat je stress bezorgt – rondhangen op Facebook en Instagram is bijvoorbeeld geen ontspanning, integendeel.

 

Herstel

Als je eenmaal een beter beeld hebt van hoe stress werkt, kun je gericht tijd en ruimte maken voor ontspanning. Echte ontspanning, die zorgt voor herstel van je lichaam, en vooral ook van je geest. Moeilijk? Dat valt reuze mee.

Op 1 september geef ik een workshop over dit thema op het Icarus Festival op de Ceuvel. Dat festival belooft sowieso erg de moeite waard te worden: het thema is “Ode aan imperfectie” – een verademing, in de dagelijkse rat race.

Wil je nog meer weten, dan geef ik op 12 september ook een workshop van 2,5 uur over stress en burn-out. Organisator is Vitamine Z, dezelfde die ook het Icarus Festival organiseert. Dit najaar organiseren zij vier “Vlieglessen”. Zelf omschrijven zij deze workshops zo:

 

Icarus Vlieglessen

Hoe maak je keuzes in een wereld waarin je altijd succesvol moet zijn? Hoe voorkom je dat je in een burn-out terecht komt? En wat is de beste manier om je innerlijke criticus te behandelen?

Ook dit jaar organiseert Icarus weer een reeks workshops waarin we op zoek gaan naar antwoorden op deze levensvragen. Verschillende deskundigen, sprekers en trainers van het Instituut voor Faalkunde en The School of Life zetten je tijdens deze Vlieglessen aan tot anders denken en inspireren je om thema’s vanuit een nieuw licht te benaderen. Onze Vlieglessen bieden handvatten om een gezonde imperfectionist te worden, door je te leren niet te hoog en niet te laag te vliegen en dus volledig je eigen koers te bepalen.

Wil je dus meer weten over stress en hoe je eraan kunt ontsnappen? In september kom je aan je trekken! Hier het Facebook-evenement voor het Icarus Festival, en meer informatie over de Vliegles over stress en burn-out vind je hier.


Sjoerd van der Linden

Ik ben Sjoerd van der Linden en De Padvinderij mindfulness is mijn uitvalsbasis om mindfulness en levenskunst uit te dragen.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: