Praten doe je met woorden, en daarmee gaat het meteen over verhalen en identiteit. Maar soms is het fijn om even niet iemand te hoeven zijn, geen identiteit te hoeven hebben. In de bijeenkomst van vanavond was ik vrij.

A., deelnemer meditatiebijeenkomst

Bovenstaande quote werd gisteren uitgesproken door een deelnemer aan de meditatiebijeenkomst Aandacht opladen. Een kleine bijeenkomst, want we waren met zijn twee├źn: ik als trainer, zij als deelnemer.

In de sessie hadden we eerst drie kwartier begeleide zitmeditatie gedaan en daarna gesproken over ervaringen tijdens die meditatie: het geluid van de vogels op het water, het geluid van de theepot die snerpend stoom afblies. Gewaarwordingen van spierspanning en onrust na een intensieve sportsessie.

Verzet

Hoe ga je om met ervaringen? We hebben de neiging om onprettige ervaringen weg te willen maken. Bijvoorbeeld door de theekan even te openen zodat alle stoom ontsnapt, of de pijnlijke spieren te rekken of te verzitten.

Soms helpt dat. Maar heel vaak helpt het ook niet. Sterker nog: dat verzet tegen wat onprettig is, vergroot het lijden aan die onprettige ervaring vaak alleen maar. Hoe harder je wilt dat het weggaat, hoe meer ruimte het inneemt in je aandacht. En daardoor is er dus minder plek voor andere dingen.

Vanzelf

In meditatie oefen je je in een andere houding tegenover wat onprettig is. Je oefent je in nietsdoen, in gelijkmoedig observeren, wat er ook maar voor ervaring komt.

Het gesnerp van de theepot hield vanzelf op. En door de pijnlijke spier te accepteren als onderdeel van dit moment, was het trekken niet meer hinderlijk.

Loskomen

We wisselden zo’n 20 minuten uit over deze en andere ervaringen, en de lessen die daaruit te trekken zijn voor ervaringen in het dagelijks leven. Daarna mediteerden we nog een half uurtje, eerst in beweging, daarna in zithouding. We sloten af met een oefening in liefdevolle vriendelijkheid, die helpt om je geest en je hart te verzachten en geopend te houden.

De quote die bovenaan het artikel staat, is wat mijn deelnemer na afloop zei. Twee uur lang loskomen uit je verhaal, en gewoon even zijn wie je op dit moment bent, zonder verhaal, zonder geschiedenis, alleen maar alles wat er opkomt in het hier en nu.

ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
Categorie├źn: ervaring

Sjoerd van der Linden

Ik ben Sjoerd van der Linden en De Padvinderij mindfulness is mijn uitvalsbasis om mindfulness en levenskunst uit te dragen.

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: