Over leven in aandacht wordt veel geschreven en gepraat. Daar doet deze site ook graag aan mee.

Maar het is goed om altijd in het achterhoofd te houden, dat alle woorden van de wereld nog geen vervanging zijn voor de geringste oefening van aandachtigheid. Bibliotheken vol mooie woorden wegen niet op tegen een minuut aandachtig zijn, ervaren wat er zich op dit moment aan je voordoet.

Mindfulnessleraar Jack Kornfield weet het duidelijk onder woorden te brengen:

We blijven maar zoeken naar en hopen op een nieuw, bijzonder iets dat ons gelukkig gaat maken, onze behoeften bevredigt en al onze vragen beantwoordt. Maar wat krijgen we, in werkelijkheid? We krijgen uitsluitend meer zien, horen, ruiken, proeven, aanraken en denken. Dat is alles; dat is wat het leven inhoudt. We mogen graag denken dat het anders is, maar het is niets meer en niets minder dan dit.*

Leven in aandacht gaat niet over het ontdekken van andere of hogere sferen of dimensies. Het gaat om aanwezig zijn bij wat er is, los van je opvattingen, wensen, dromen of wat voor illusies dan ook. De waarheid begint waar woorden ophouden.

*Uit: Joseph Goldstein & Jack Kornfield: Seeking the Heart of Wisdom. The Path of Insight Meditation. Vertaling van Sjoerd van der Linden


Sjoerd van der Linden

Ik ben Sjoerd van der Linden en De Padvinderij mindfulness is mijn uitvalsbasis om mindfulness en levenskunst uit te dragen.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: