Het woord mediteren is eigenlijk maar raar. Mensen hebben er allerlei ideeën bij: het roept iets van zweverigheid op, vaagheid, zacht prevelende figuren in rare houdingen, wierook en exotische afgoderij. Dat is niet zo gek: de keuze voor dit woord berust op een groot misverstand.

Volgens de Belgische mindfulnessleraar Edel Maex gaat het misverstand erg ver terug:

“De oorspronkelijke betekenis van het Latijnse woord meditari is overpeinzen, voorbereiden. In deze betekenis werd het ook inde christelijke traditie gebruikt. Toen de eerste missionarissen in de 16de eeuw in Japan zenmonniken in stilte zagen zitten, waren ze erg onder de indruk. Uiteraard dachten ze dat die monniken mediteerden, dat ze bezig waren met het overpeinzen van religieuze thema’s. Dat bleek al heel snel niet te kloppen. Toen ze vroegen waar de monniken aan dachten bij hun oefeningen, kregen ze wat lacherige, ontwijkende antwoorden in de zin van: ‘O, niets belangrijks…’ Het heeft enkele eeuwen geduurd voordat westerlingen zijn gaan uitzoeken waar die monniken dan wel mee bezig waren.”

Waarmee waren die monniken dan bezig? Maex noemt het mindfulness-training, maar eigenlijk is dat ook nog te vaag. Wat die monniken deden was aandachtigheid beoefenen. Ze waren bezig met aandachtig observeren van wat zich maar aandiende, in zichzelf en om hen heen. Gedachten, gevoelens, geluiden, lichamelijke sensaties – zo’n monnik zat en observeerde, en keek hoe het opkwam en weer verging, zonder er iets van te vinden. Bepaald het tegenovergestelde van overpeinzen, dus. En met allerlei esoterische haarkloverijen had het ook niets van doen: er is eigenlijk weinig concreters dan in stilte te luisteren en te kijken naar alles wat er in je en om je heen gebeurt.

Verdwijnen

Dat is ook meteen de kracht van het beoefenen van aandachtigheid. Door even niets te doen, alleen maar aandachtig te kijken en te luisteren, neem je even afstand van de heksenketel van gedachten en gevoelens in je hoofd. Je maakt contact met de wereld zoals die nu voor jou is. Zo ontdek je al snel dat al die gedachten, waarvan je dacht dat ze ontzettend belangrijk zijn, simpelweg verdwijnen. Waarover maakte je je ook alweer zo druk?

Vriendelijkheid

Als je regelmatig aandachtigheid beoefent, ontstaat er langzaam steeds meer rust en wijsheid. Misschien ontdek je voor jezelf dat er achter je gedachten en je oordelen een wereld van kalmte schuilgaat, waarin de dingen zijn zoals ze zijn, en waarin er plaats is voor jou en jij op dit moment compleet bent, perfect. Als je contact kunt maken met die stille plek, dan verandert er een hoop ten goede in je leven: je lijdt minder en windt je minder op, zodat je meer ruimte over houdt voor vreugde en vriendelijkheid en dingen die er echt toe doen. En wanneer iemand je dan eens vraagt waar je toch steeds maar aan zit te denken, als je eens glimlachend met je ogen dicht zit, dan kun je grinnikend antwoorden: och, niets bijzonders.


Sjoerd van der Linden

Ik ben Sjoerd van der Linden en De Padvinderij mindfulness is mijn uitvalsbasis om mindfulness en levenskunst uit te dragen.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: